+45 51917135 kontakt@lachika.dk

Indeholder reklame.
Jeg har det sidste års tid haft store problemer med min hud og min vejrtrækning pga. allergier, tics i mine øjne pga nervesystemet og flere stresssymptomer. Dette var i starten grobunden for at Himalaya saltlamper fangede min opmærksomhed. Jo mere jeg læste om saltlamperne, desto mere afklaret blev jeg.

Dem skal jeg have – og gerne flere i hvert rum.

Hvad er en saltlampe?

En ægte Himalaya saltlampe er en massiv blok af urgammelt krystalliseret salt, der udhugges med håndkraft. De har en smukt lyserødt og også ofte et orange farvespil, på grund af det høje mineralindhold. Lamperne er unikke og findes i forskellig form og farve, der vil ikke være to, som er helt ens.

I midten af saltlampen findes en elektrisk glødepære, der skaber både lys og varme, og det skal der til for at saltlampen fungerer som den skal.

Lamperne findes også i flere former, som fyrfadsstager, ildfad og spisesalt.
Se udvalget her (reklamelink)

Hvordan virker Himalaya saltlamperne?

Saltlamperne har også en række gavnlige effekter. Når saltkrystallerne bliver varme, reagerer de med de vanddampe der cirkulerer rundt i luften overalt i vore huse, og skaber negative ioner, som binder sig til positivt ladede partiker fra støv, røg, pollen, skæl fra kæledyr, bakterier og vira – og skaber derved et bedre indeklima. Når partiklerne kommer i forbindelse med saltlampen, bliver disse mikroskopiske elementer siddende på saltet i stedet for at svæve rundt i luften, hvor man kan indeånde dem.

Imens saltlampen langsomt mættes af den fugtighed, den tiltrækker fra luften, så udtørres den af vamen fra den lyskilde, der sidder indeni. Sådan fortsætter den hygrosopiske virkning lige så længe lampen er tændt. Denne varme frigiver også vanddampe, og på den måde ledes fugtigheden tilbage til luften, men alle luftbårne forureningespartikler bliver siddende på saltlampen og vender ikke tilbage til luften i rummet.

Lyset fra saltlamperne er meget beroligende og specielt egnet som aftenlys, da det næsten ingen blå indeholder, og hjernen derved kan falde til ro og danne søvnhormonet melatonin. På den måde er de med til at opretholde en god og stabil døgnrytme. Derfor er det også godt at slukke for lampen en times tid et par gange om måneden, lade den køle ned og derefter forsigtigt tørre den af med en fugtig klud, for at rengøre den. Ellers skal den være tændt resten af tiden.

Andre gavnlige virkninger af saltlamper

Der er rapporteret helbredsmæssige nyttevirkninger af Himalaya saltlamper, som blandt andet lyder sådan:

Færre tilfælde af forkølelse og influenza (pga. færre luftbårne vira).
Færre tilfælde af hovedpine og migræne.
Forbedret vejrtrækning og reduktion af allergier. 
Forbedring af hudlidelser.
Reduktion af gigtsymptomer. 
Forøget afslapning og ro – og mindre stress.
Forbedret koncentration og forøget arbejdsevne nær elektrisk udstyr som f.eks. computere, printere og TV.
Nemmere indsovning om aftenen og fastholdelse af god døgnrytme.
Generelt forbedret følelse af helbred og almentilstand.

Det er påvist, at væsentlig og konstant udsættelse for elektromagnetisk stråling via alt elektronisk udstyr som tv, computere, husholdningsmaskiner, mobiler mv. forøger kortisolniveauet, hvilket fører til træthed, lavere stresstærskel, reduceret koncentrationsevne og svækkelse af immunsystemet, hvilket kan føre mange andre negative helbredskonsekvenser. Her er en saltlampe også god, men realistisk set vil en enkelt saltlampe nok have svært ved at håndtere al elektromagnetisk udstråling i et kontor fyldt med elektrisk udstyr. Jo tættere du placerer den, jo bedre vil den kunne modvirke den negative betydning fra strålingen.

Farveterapi med Himalaya saltkrystallamper

I forbindelse med Himalaya saltlampen nævnes farveterapi også som en fordel, hvilket omfatter blandt andet forbedret energi, bedre humør og skarpere fokus.

Som nævnt tidligere i dette indlæg, så kan farvespillet variere. Generelt betragtes de mørkere nuancer af lyserødt og orange som den bedste kvalitet. Meget hvidlig lyserød og specielt hvis der er sorte pletter eller aftegninger, kan være et tegn på at krystallet kommer fra en åre med lavere saltkrystalkvalitet. 

I forhold til farveterapi forbindes overvejende lyserøde saltlamper med positive følelser, nærhed og kærlighed. Saltlamper med en mere orange farvetone, siges at give større tryghedsfølelse og at være gavnlig for nervesystemet, og den interne afgiftning. 
De fleste saltlamper indeholder begge af disse farveskalaer. 

Selvom der endnu ikke findes videnskabelige studier der bekræfter alle de positive virkninger folk fortæller om, så er der ingen tvivl om, at de kan rense luften for allergener. Jeg synes helt klart at de er en overvejelse værd, både til dig selv, dit eget hjem og som en gave til venner og familie, så du kan være med til at passe kærligt på deres helbred og velbefindende.

Se et Himalaya udvalg her (reklamelink)