Den amerikanske halloween-tradition har efterhånden fået ret godt greb om Danmark. Om man billiger det eller ej må være op til den enkelte, men helt personligt er jeg ret stor tilhænger af anledninger til at være kreativ og til at være sammen – og det må halloween siges at være.

I dette indlæg får du gode tips til udskæringer i græskar. For hvad skal man egentlig bruge for at komme igang? Hvad gør man med indmaden? og hvor længe kan sådan et udskåret græskar egentlig holde sig?

Læs med herunder og få svarerne.

Det skal du bruge:

  • Et græskar
  • Et udskæringssæt*
  • En ske
  • En skål til indmaden
  • En tus
  • Afdækningsplast eller en voksdug – især hvis du sidder indendørs. Sådan noget græskarudskæring kan hurtigt blive et værre griseri.
  • En kop kaffe eller varm kakao – vi må jo ikke glemme hyggen.

*OBS: Det kan virkelig anbefales at anskaffe et sæt, der er beregnet til udskæring i græskar – og især hvis det er til børn, så ingen skær sig eller kommer galt afsted. Flere og flere supermarkeder sælger efterhånden disse sæt – bl.a. har jeg hørt fra en pålidelig kilde, at de kan købes i Netto.
MEN er du i en situation (ligesom mig), hvor der skal skæres i græsker NU, og der ikke kan skaffes et udskæringssæt, så kan du muligvis finde fornødne redskabet i køkkenskuffen i mangel af bedre.

Og lad os så komme igang!

Step 1

Start med at tegne din ønskede motiv på græskaret. Du kan tegne ud fra fri fantasi eller søg inspiration på f.eks. Pinterest eller Instagram – her vil du også se, at udskæring i græskar absolut ikke behøver at være det klassiske uhyggelige ansigt. Der er mange muligheder.

Step 2

Skær nu hul i toppen af græskaret. Det er herigennem græskaret skal udhules, og til sidst når græskaret er færdigt, er det her, du kan sætte et stearinlys ind.

Step 3

Nu skal al indmaden graves ud. Brug en ske af metal til at kratte trævlerne fri og tag ellers klør 5 til hjælp.
Det er noget fedtet stads, så sørg for at trække ærmerne godt op!

*OBS: længere nede kan du læse, hvordan du kan bruge indemaden fra græskaret til lækre snacks og madretter.

Step 4

Når græskaret er udhulet, er det tid til at skære dit motiv. Et godt tip er, at starte med at snitte forsigtigt langs tus-kanten uden at lave hul hele vejen igennem græskaret. Sådan en græskarskald er tyk, og det kan være nemmere at få en pæn kant, når der ikke samtidigt skal bruges kræfter.

Step 5

Når det yderste græskarskald er fjernet, skærer du hul hele vejen igennem skallen. Men vær forsigtig! Og husk, at hullet kan altid laves større. Det er straks svære at lave et hul mindre.

Til sidst kan rette kanterne til, så de bliver pæne og lige.

Step 6

Til slut – når du er tilfreds med din udskæring – kan det anbefales at pensle græskaret med Atamon.

Sådan et udskåret græsker holder nemlig kun nogle få dage, inden det begynder at gå i forrådnelse, og det holder bedst, hvis det står køligt. Atamon skulle dog kunne forlænge holdbarheden med helt op til en uge.

“Og indmaden fra mit græskar – hvad skal jeg gøre med det?”
Du kan enten kassere det, eller du kan bruge det i madlavningen.

F.eks. kan kernerne krydres med salt eller chili og tørres i ovnen. Det fungerer glimrende som en lækker snack, i salater eller som topping på græskarsuppen. Græskarkødet kan f.eks. erstatte gulerødder i en gulerodskage eller du kan bruge det sammen med f.eks. hokkaido i en græskarsuppe. Sørg dog for at blende græskarkødet godt eller at sortere det på forhånd, så du undgår de lange trævler i maden.

Inspiration

Du får lige et par billeder med på vejen af græskarudskæringer fra tidligere år.

Nu er det din tur – Og del meget gerne et billede med os via #byskovdiy og #lachikadk , måske vi viser dine kreationer frem 🙂

Rigtig god fornøjelse og happy halloween.

Læs også: Kreativ med kastanjer