+45 51917135 kontakt@lachika.dk

For mig er december helt magisk.
Og nok den eneste måned på hele året, hvor traditioner rent faktisk har en betydning for både store og små.

Herhjemme er det ingen undtagelse. Hver gang jeg finder min mormors gamle opskriftsbog frem, bliver jeg hensat til en hel anden tid.
En tid hvor der blev hentet juletræ på planteskolen, mens julemusik bragede ud af højtalerne, og vi fik serveret gløgg og æbleskiver.
Og hvor træet på mystisk vis stod pyntet juleaftens morgen, fordi min mor og nissen havde været oppe hele natten, så vi børn kunne overraskes med pakkekalendergaven liggende under juletræet.
Hvor der hvert år den 22. december blev lavet konfekt og havregrynskugler til lyden af Quiz og Knas i radioen og hvor min mormor og morfar i ugen op til jul havde gang i deres helt egen bagedyst.

Livet på landet

Vi boede allesammen på en gård, hvor husene kun var adskilt af en gang og et grovkøkken. Her stod mine bedsteforældre med højt humør og kogte klejner og bagte vaniljekranse, specier, pebernødder og brunkager.
Sidstenævnte har altid været lidt af et tilløbsstykke i familien, og efter min mormor desværre gik bort, overtog jeg tjansen med, at forsyne folk med lækkerier op til jul.

De seneste år har jeg så delt lidt ud til veninder, kollegaer mv. og har hver gang fået tilbagemeldingen ” Det er de bedste brunkager jeg nogensinde har smagt” og ” De er bedre end min mors”.

Det er selvfølgelig en succes i sig selv, men jeg synes også I skulle have chancen for, at smage disse helt vidunderlige kager. Så for allerførste gang har jeg besluttet mig for at dele opskriften, på en hidtil hemmelig opskrift på verdens bedste brunkager.

Håber I synes om den, og får lyst til at prøve den her op til Jul.

Opskrift på mormors brunkager

Både dejfad og opskriftsbogen har jeg arvet fra min mormor.

250 g smør
140 g mørk sirup
250 g mix af almindelig sukker og brun farin

Kommes i en gryde og smeltes ved svag varme.

1 tsk. potaske opløses i lidt vand og tilsættes den flydende masse

1 tsk. nelliker
3 tsk. kanel
1 tsk. allehånde
500 g mel
1 knivspids hjortetakssalt
100 gram hakkede mandler

De tørre ingredienser blandes sammen, og mixes derefter med den våde masse.
Lad dejen afkøle lidt før den rulles til 2 pølser, pakkes i husholdningsfilm og stilles på køl til dagen efter.

Brunkagerne bages ved 200 grader i ca. 10 min.

God fornøjelse og velbekomme 🙂

Læs også: Gaveinspiration til madelskere